Het is code zwart

Missie & Visie

Volg ons op

Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart · Het is code zwart ·

1. Visie: waar staat Artsen voor Gaza voor?

Iedereen op de wereld heeft recht op toegankelijke en veilige zorg. Zorgmedewerkers moeten een veilige werkplek hebben, waarbij het Verdrag van Genève en ‘het recht op gezondheid’ als leidraad dienen. Dit geldt ook voor Palestijnen. Palestijnse zorgmedewerkers en hun patiënten worden echter al decennialang in dit recht beperkt door de Israelische bezetting. De veiligheid van Palestijnse zorgmedewerkers is structureel bedreigd sinds het oplaaien van het geweld door Israël in de Gazastrook sinds 2023. Het systematisch en doelbewust aanvallen van ziekenhuizen en ambulances is een oorlogsmisdaad. Dit is in de moderne geschiedenis nog nooit op deze schaal voorgekomen, en dient te worden gestopt en veroordeeld.

Palestina belichaamt in de meest extreme vorm wat op veel plekken wereldwijd gebeurt: internationale machtsstrijden en onrechtvaardigheid bedreigen de gezondheid van burgers, en bedreigen een veilige werkplek van zorgmedewerkers.

Als arts en zorgmedewerker dienen wij verantwoordelijk om te gaan met onze maatschappelijke rol. Wij hebben beloofd ons in te zetten voor eenieder die zorg nodig heeft. Door ons vanuit ons beroep uit te spreken tegen het onrecht dat plaatsvindt in Palestina, nemen we die verantwoordelijkheid. Wij zijn hierbij niet gebonden aan overheden, medische instellingen of andere commerciële partijen.

2. Missie: wat zijn de doelen van Artsen voor Gaza?

Ons primaire doel is om ons, vanuit onze rol als Nederlandse zorgmedewerkers, in te zetten voor veilige en toegankelijke zorg in Palestina. Wij hanteren hierbij onze Hippocratische artseneed als leidraad. Wij doen inspiratie op uit de professionele verantwoordelijkheid en de moed van onze collega-zorgverleners in Gaza. De actiebereidheid van Artsen voor Gaza volgt uit onze professionele verantwoordelijkheid enerzijds en humanitaire solidariteit anderzijds.

Het verlenen van goede zorg onder gewelddadige bezetting is niet mogelijk. De vrijheidsbeperking die door de Israelische overheid wordt opgelegd aan de Palestijnen, verhindert toegang tot zorgfaciliteiten, medicatie, (zorg)opleiding en internationale samenwerking. Daarom is het van groot belang dat naast het verlenen van directe hulp aan de Palestijnen, de Israelische bezetting wordt ontmanteld.

Wij richten ons tot de Nederlandse overheid, zorginstituten en zorgpartners, en moedigen hen aan zich in te zetten voor:

  • A. Een einde aan het geweld en de onderdrukking in Palestina. Specifiek: rechtvaardigheid voor omgekomen medewerkers en patiënten, en tevens voor de zorgmedewerkers die gevangen zijn genomen.
  • B. Bescherming van de gezondheidszorg en haar medewerkers, en zorg dragen voor adequate en toereikende noodhulp.
  • C. Een wederopbouw van een adequaat en toereikend gezondheidszorgsysteem in Gaza.

 

De strijd voor rechtvaardigheid en veiligheid voor onze collega’s en hun patiënten in Palestina wordt op veel manieren gevoerd. In navolging van Palestijnse maatschappelijke organisaties, onderschrijven wij onder andere de strategie van ‘boycott, divestment and sanctions’. Dit houdt onder andere in dat wij (academische) gezondheidsinstellingen oproepen hun banden met Israelische instituten te verbreken en geen Israelische producten in te kopen. Ook vragen we aan Nederland om de Israëlische overheid te houden aan de internationale verdragen.

Door middel van onze acties willen wij de artsen, verpleegkundigen en andere collegazorgmedewerkers in Palestina onze solidariteit tonen, en we proberen samenwerkingen met hen aan te gaan.

3. Strategie: hoe doet Artsen voor Gaza dat?

Wij richten ons ten eerste op onze collega’s in Nederland, en wij wensen samen met hun druk uit te oefenen op de overheid en andere zorgpartners, zoals hierboven beschreven.

Daarnaast werken we nauw samen met actiegroepen van zorgmedewerkers wereldwijd. We werken alleen samen wanneer deze organisaties de kernwaarden van Artsen voor Gaza onderstrepen. Door middel van deze internationale samenwerking stelt Artsen voor Gaza zich tot doel de internationale gemeenschap aan te spreken op haar verantwoordelijkheid om de zorg en veiligheid van zorgwerkers te waarborgen op de bezette Palestijnse gebieden.

Tot slot zijn wij voornemens contact te onderhouden met zorgmedewerkers werkzaam in Palestina. Middels deze contacten verzekeren we ons van correcte informatie over de stand van de zorg in Palestina, en zullen we trachten te ondersteunen bij werkzaamheden om de toegankelijkheid en kwaliteit van zorg voor patiënten te verbeteren.

Artseneed

Nederlandse artseneed

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen. Ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving en zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

Dat beloof ik.

Neem contact met ons op

@artsenvoorgaza